Maria sai aikaan ihmeen

─ En aio koskaan työskennellä kasvihuoneessa!

Näin tapasi Linds Kökin omistaja Maria Berg sanoa ollessaan lapsi. Marian vanhemmat viljelivät tomaatteja tilan kasvihuoneessa, kuten moni muukin närpiöläinen silloin ja vielä nykyäänkin. Mutta koskaan ei kannata sanoa ei koskaan.

Varttuessaan Maria leipoi lähes joka päivä. Hän ei oikeastaan pitänyt ruoanlaitosta, ja innostus löytyi vasta, kun Mariasta kasvoi aikuinen ja hän alkoi tehdä omia kokeilujaan. Maria aloitti kokin opinnot, mutta keskeytti ne 18-vuotiaana ja alkoi pyörittää omaa ruokapaikkaa närpiöläisessä teollisuustilassa. Silloin kaikki sai alkunsa, eikä paluuta enää ollut.

Kolme yritystä samaan aikaan

Maria toteutti ideoitaan yksi toisensa jälkeen. 19-vuotiaana hän perusti pitopalveluyrityksen ravintolansa lisäksi ja jokaviikonloppuisista häistä tuli osa arkea.

─ Muistan hyvin ensimmäiset häät. Vieraita oli kutsuttu 225 ja se oli niin jännittävää!

Vuotta myöhemmin Maria otti hoitaakseen kansan rakastaman ravintolan Närpiössä ja pyöritti kolmea yritystä samaan aikaan.

Parin vuoden päästä Maria halusi kokeilla jotakin uutta. Hän huomasi Vasabladetissa ilmoituksen, jossa haettiin kokkia Sundsvalliin Ruotsiin. Tarjous oli houkutteleva, sillä Vaasan ja Sundsvallin välillä liikennöi tuohon aikaan matkustajalautta. Maria matkusti lahden yli koeajalle ja hänen ensimmäinen haasteensa oli currysautén valmistaminen.

─ Minulla ei ollut aavistustakaan, minkälaisesta ruokalajista oli kyse, sillä tuohon aikaan suomalainen ruokakulttuuri oli kaikkea muuta kuin kansainvälistä.

Sauté kuitenkin onnistui, ja Maria luopui yrityksistään Suomessa ja muutti miehensä kanssa Ruotsiin.

Opetteli ruoanlaiton perusteista alkaen

Ruotsalainen ruoka erosi tuohon aikaan suomalaisesta enemmän kuin Maria oli koskaan voinut kuvitella. Ruoanlaitto sinänsä oli helppoa, mutta Marialla ei ollut aavistustakaan, millaista ruoan pitäisi olla ollakseen ruotsalaista.

─ Jos olisin tiennyt sen ennen muuttoa, en olisi varmastikaan uskaltanut lähteä Ruotsiin.

Vuodet kuitenkin kuluivat ja Maria oppi paljon. Useat niistä kokeista, joiden kanssa Maria työskenteli, olivat aikaisemmin matkustaneet ympäri Eurooppaa ja omaksuneet sieltä vaikutteita omaan keittiöönsä. Nyt Marialle on suuri etu siitä, että hän joutui opettelemaan ruoanlaiton perusteista alkaen, mutta itse opetteluprosessin aikana virheiltä ei voinut välttyä.

─ Tein monia mokia Sundsvallin aikoina. Silloin ei ollut internetiä, josta reseptejä olisi voinut hakea. Friteerasin esimerkiksi banaanit kuorineen päivineen, Maria kertoo ja nauraa.

Asuttuaan Ruotsissa neljä ja puoli vuotta Maria ja hänen miehensä olivat saaneet kaksi lasta ja he halusivat muuttaa takaisin Suomeen kasvattaakseen lapsensa kotimaassaan.

─ Pakkasimme jälleen laukkumme ja palasimme takaisin kotiin Närpiöön. Vanhempani olivat jääneet eläkkeelle ja meillä oli mahdollisuus elvyttää kotitilan kasvihuonetoiminta.

Aitasta kasvihuoneravintolaksi

Samaan aikaan kun Maria ja hänen miehensä ryhtyivät kasvihuoneviljelijöiksi, Maria sai kokkiopintonsa päätökseen ja päätti remontoida kotitilalla sijaitsevan 15 neliön kokoisen aitan. Aitasta rakentui pieni pitopalvelukeittiö, jossa Maria valmisti ruokaa samanaikaisesti useille sadoille ihmisille. Aitta oli ahkerassa käytössä yksitoista vuotta.

Noiden vuosien aikana Marian pitopalvelutoiminta kehittyi niin suurin harppauksin, että hän tarvitsi isomman keittiön.

─ Ajattelin, että voisin samalla rakentaa oman juhlatilan, ja oli luonnollista, että sekin olisi kasvihuone, koska asumme Närpiössä ja meillä on myös omia kasvihuoneita. Närpiö on Suomen suurin tomaattien ja kurkkujen tuottaja, ja noita kasviksia viljellään juuri kasvihuoneissa.

Projektin lainavirkailijan oli vaikea uskoa konseptiin, mutta hän uskoi kuitenkin Mariaa. Nyt kasvihuoneravintola on ollut olemassa vuodesta 2005, ja Marian konsepti on huomioitu yli sadassa erilaisessa artikkelissa ja reportaasissa.

─ Lainavirkailija mukaan ”se olisi suoranainen ihme, jos saat ihmisiä tulemaan tänne” ja minä sain! Virkailija lupasi syödä hattunsa, jos suunnitelma onnistuisi. Onkohan hän jo tehnyt sen, Maria sanoo ja nauraa.

Tietoa Mariasta