Maria fick en skänk från ovan

─ Jag skulle aldrig någonsin jobba i ett växthus!

Det brukade Maria Berg som äger Linds Kök säga då jag hon var barn. Hennes föräldrar odlade tomater i ett växthus på gården, precis som många andra gjorde under den tiden och fortfarande gör i Närpes. Men man ska aldrig säga aldrig.

Då Maria växte upp bakade hon nästan alla dagar. Hon tyckte egentligen inte om att laga mat, utan den biten var något som växte fram då hon blev vuxen och började experimentera. Hon började studera till kock, men hoppade av som 18-åring och började istället driva en egen matservering i en industrifabrik i Närpes. Det var här allt började och hon kunde inte längre hejda sig.

Drev tre verksamheter samtidigt

Maria drev igenom sina idéer en efter en. Hon började som 19-åring driva cateringservice vid sidan av matserveringen, och bröllop under helgerna blev vardagsmat.

─ Jag minns det första bröllopet så väl. Det var 225 inbjudna gäster och det var så spännande!

Ett år senare tog hon över en folkkär matservering i Närpes, och plötsligt drev hon tre olika verksamheter samtidigt.

Ett par år senare ville Maria prova på något nytt. Hon såg en annons i Vasabladet där man sökte en kock till Sundsvall i Sverige – ett erbjudande som lockade eftersom en passagerarfärja trafikerade mellan Vasa och Sundsvall på den tiden. Hon åkte över för att provarbeta, och den första utmaningen var currysauté.

─ Jag hade ingen aning om vad det var, för på den tiden var den finländska matkulturen allt annat än internationell.

Men hon lyckades få ihop sautén, och således avslutade hon alla sina verksamheter hemma och flyttade med sin man till Sverige.

Lärde sig laga mat från grunden

Den svenska maten avvek på den tiden från den finländska mer än Maria någonsin hade kunnat fantisera. Den var enkel i sig att laga, men hon visste inte vad den skulle innehålla för att vara svensk.

─ Hade jag vetat det här före jag åkte hade jag nog inte vågat flytta dit.

Men åren gick, och Maria lärde sig mycket. Många kockar som jobbade med Maria hade tidigare rest runt i Europa och tagit med sig de olika influenserna till restaurangköket. Idag är det en stor fördel för Maria eftersom hon har lärt sig att laga rätter från grunden, men under inlärningsprocessen skedde också en hel del misstag.

─ Jag gjorde flera tabbar i Sundsvall. På den tiden fanns det inget internet som man kunde söka recept med. Bland annat så friterade jag banan med skalet på, berättar Maria och skrattar.

Efter fyra och ett halvt år i Sverige hade Maria och hennes man fått två barn, och de ville att barnen skulle växa upp i Finland.

─ Vi packade återigen väskorna och åkte hem till Närpes. Mina föräldrar hade gått i pension, och vi hade nu möjligheten att återuppliva växthusverksamheten som fanns på hemgården.

Från härbre till växthusrestaurang

Samtidigt som Maria och hennes man blev växthusodlare så avslutade Maria sina kockstudier, och hon bestämde sig för att renovera ett litet härbre på gården som var 15 kvadratmeter stort. Det fick bli hennes lilla cateringkök där hon kokade åt flera hundra personer samtidigt och detta användes flitigt under elva år.

Under den här tiden hade Maria utvecklat sin cateringverksamhet, och hon var nu i behov av ett större kök.

─ Jag tänkte att jag samtidigt kunde bygga en egen festlokal, och då var det ju ingen tvekan om att den borde vara i ett växthus eftersom vi bor i Närpes och dessutom hade egna växthus. Närpes står för den största tomat- och gurkaproduktionen i landet och grönsakerna odlas i just växthus.

Utlåningschefen för projektet hade svårt att tro på konceptet, men likväl trodde han på Maria. Idag har växthusrestaurangen funnits sedan år 2005, och hennes koncept har uppmärksammats i över hundra olika reportage.

─ Utlåningschefen sade: ”det är en skänk från ovan om du får folk att komma ut hit” och det fick jag! Han lovade att han skulle äta upp hatten om det fungerade. Undrar om han har gjort det, säger Maria och skrattar.

Om Maria